Eerste megapopfestival van Europa in Kralingen

Vijftig jaar terug in het weekend van 26, 27 en 28 juni vond het Holland Pop Festival plaats in het Kralingse Bos. Wereldberoemde Amerikaanse en Engelse bands zoals Santana, Pink Floyd, The Byrds, Dr.John en Jefferson Airplane streken neer aan de Kralingse Plas. Muziek dat met de geur van marijuana werd vergezeld en de gemoedelijke stemming van de flowerpower liet doorklinken. Het festival trok naar schatting tot 100.000 bezoekers.

Het was het antwoord op het eerdere Woodstock, een jaar eerder in de Verenigde Staten. Drie dagen van 'love, peace and music' met veel langharige hippies. De jeugdcultuur van toen. Ondanks de grote opkomst deden zich nauwelijks incidenten voor. Velen klommen over de hekken of zwommen gewoon naar het festivalterrein. Er werd geen alcohol geschonken, maar wel werd er flink geblowd, naakt gezwommen, geluierd en geluisterd naar de muziek. Ook werden Nederlandse bands geboekt zoals Supersister (zie foto), CCC. Folk & Blues Inc. en Ekseption. 

Schrijver Fred Baggen werkt samen met Robert Jan Stips (toetsenist Supersister) aan een uit te brengen boek over Supersister. Dit jaar nog verschijnt het vuistdikke en rijk geïllustreerde boek. In december zal het Supersister Project 2020 een aantal optredens verzorgen. Voor datums en locaties zie: http://www.stips.net/agenda

Nog één keer Holland Pop Festival… Het halve-eeuwfeest van ‘Kralingen’ zou in mei en juni worden gevierd met een theatertour, die – zeer spijtig – is afgelast vanwege de coronacrisis. De verschijning van Fifty Up, een Holland Pop Festival- verzamelbox waar je van zult watertanden – vier LP’s met liveopnamen, een dvd en een coffee table book vol met foto’s en herinneringen – komt niet te vervallen maar is uitgesteld tot oktober 2020. Je kunt nog steeds een exemplaar bestellen! Zie https://hollandpopfestival.nl

Ben jij zelf naar het Kralingse Pop festival geweest in dat weekend van 26-27-28 juni van 1970? En heb je ook nog foto’s liggen, of herken je anderen of vrienden op een van die foto’s, stuur dan een mailtje aan ons met die informatie aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., , dan plaatsen wij die.  

 

 krali