‘Great Gatsby’ als hoogtepunt Q Bigband!

Van kinds af aan ben ik al met het maken van muziek. Mijn moeder vond het een vanzelfsprekend onderdeel van mijn opvoeding. Ik kan met niet herinneren dat ik zelf ooit gevraagd heb om op muziekles te mogen; ik werd simpelweg naar de muziekschool in Ridderkerk gestuurd. Ik heb daar van mijn achtste tot mijn twintigste met heel veel plezier klassiek pianoles gehad. 

 Toen ik naar Rotterdam verhuisde ben ik met die lessen gestopt, maar ik had altijd nog wel een piano in huis waar ik regelmatig op speelde.  Op een bepaald moment begon het toch weer te kriebelen. Wat zou het leuk zijn om weer muziekles te hebben! Maar wat mij betreft hoefde het niet weer klassiek pianoles te zijn. 

Mijn beide dochters hadden muziekles bij de Rotterdamse SKVR, dus ik wist dat er avonden werden georganiseerd waarbij je de mogelijkheid kreeg om verschillende instrumenten te proberen. Ik vond heel veel mooi, maar toen ik het lokaal binnenstapte waar bas les werd gegeven werd mijn aandacht pas echt getrokken. 

Wat een mooi instrument is zo’n contrabas! En bovendien heel veelzijdig: geschikt voor klassieke muziek én jazz! Maar kan ik dat wel? Zo’n groot instrument en zo heel anders dan een piano? En hoe zou het zijn om te leren improviseren en niet meer alleen met bladmuziek te werken? 2020 DD Juni foto Q bigband Petra

De basdocent zag me twijfelen. Hij pakte de bas en zei: wil je hem een keer vasthouden? Even proberen? Ga maar eens voor die spiegel daar staan! Staat goed he? Je kunt vijf proeflessen nemen, en dan mag je een bas van de muziekschool lenen. Zo gezegd, zo gedaan. En na die vijf lessen was ik natuurlijk verkocht. Ik kocht een eigen bas en begon ijverig te oefenen, als deed het spelen op die dikke snaren in het begin best veel pijn. 

Na een jaar bas les gehad te hebben, mocht ik al in een bandje gaan spelen bij de jazzschool van de SKVR. Want bas spelen in je eentje is leuk, maar samenspelen met andere mensen is nog veel leuker!

Het is nu zo’n zes jaar geleden dat ik mijn eerste bas les kreeg, en inmiddels ben ik er helemaal door gegrepen. Het blijft een lastig instrument, maar het geeft ook veel voldoening als je door veel oefenen merkt dat je vooruit gaat. Ik speel nog steeds in mijn vaste band bij de SKVR, en daarnaast nog in diverse andere combo’s. Een jaar of drie geleden werd ik via-via gevraagd om een keer in te vallen bij de repetitie van een bigband. Dat was op zijn zachtst gezegd en hele uitdaging! Ik kreeg van tevoren een hele stapel bladmuziek met zeker dertig nummers! Onmogelijk om dat allemaal in te studeren. Gelukkig had mijn basleraar de tip: als je het niet meer weet, doe je gewoon iets in de maat, en met zo laag mogelijke noten. Dat is altijd nog beter dan stilvallen, en waarschijnlijk hoort niemand het. Die eerste repetitie heb ik overleefd, en ik mocht zelfs nog een paar keer terugkomen. 

Op een gegeven moment zag ik op Facebook dat een bigband in Delft op zoek was naar een nieuwe bassist. Hoewel ik dus nog niet zoveel bigband ervaring had leek me dat wel wat. Ik reageerde op de oproep, en werd meteen uitgenodigd om een repetitie bij te wonen. Ik werd bovendien verzocht om mijn bas meenemen! Ik ging er een beetje van uit dat ik alleen maar hoefde te luisteren, maar ik moest meteen een halve repetitie meespelen! De eerste kennismaking verliep gelukkig goed, en na een aantal repetities werd ik officieel bassist bij de Q Bigband onder leiding van Marcel Streef. 

Het spelen in een bigband is pittig, maar ook ontzettend leuk. Zo’n grote band met veel blazers brengt een machtig geluid voort, en het is fijn om als bassist daar de ‘bodem’ onder te kunnen leggen, in samenwerking met de drummer en de pianist. Ik moet nog steeds hard werken om het repertoire onder de knie te krijgen, en zo’n repetitie van een hele avond is ook fysiek een uitdaging. Contrabas spelen blijft zwaar, maar gelukkig heb ik inmiddels wel wat eelt op mijn vingers. De Q Bigband treedt regelmatig op en ik heb inmiddels al op diverse podia gestaan. Een hoogtepunt was wel een ‘Great Gatsby’ themafeest in Vlaardingen. Alle bandleden hadden zich fraai uitgedost, de genodigden hadden mooie outfits aan, en er werd volop gedanst op onze muziek. Zoiets geeft echt een kick! 

Op dit moment liggen de repetities helaas stil. Ik mis het samenspelen met de anderen enorm, en ik denk dat dit voor iedereen geldt. Hopelijk kunnen we binnenkort weer bij elkaar komen om (met voldoende afstand) samen te spelen.  Ik heb er alle vertrouwen in dat we in de toekomst weer fijn muziek kunnen maken, voor onszelf, en voor het publiek. Zie ook: www.qbigband.nl