SEPULTURA Quadra

Sepultura. De Braziliaanse metal band uit Belo Horizonte, met de alom gerespecteerde broers Cavalera, maakte in de jaren tachtig en negentig furore in de metal scene. De albums 'Arise', 'Chaos A.D.'en zeker 'Roots' kunnen gerust worden gezien als klassiekers en mijlpalen in de metal geschiedenis. Na de laatst genoemde cd besloot frontman Max Cavalera de band te verlaten en solo onder de naam 'Soulfly' verder te gaan. Dit deed hij niet onverdienstelijk, maar daar hebben we het wellicht bij zijn nieuwe cd uitgebreider over. 

Sepultura ging ondertussen verder met zanger Derrick Greene. Er volgden enkele wijzigingen op de drummer positie. Igor Cavalera verliet de band in 2006. In 2011 sloot de huidige drummer Eloy Cassagrande zich aan bij Sepultura. Sepultura bracht vernieuwing in de metal scene door gebruik te maken van concept albums en brute metal te combineren met authentiek Braziliaanse instrumenten en ritmes zoals vooral goed te horen was op het album 'Roots' uit 1996, Sepultura anno 2020 is terug met het album 'Quadra'. Volgens de platenmaatschappij een concept album waarbij getallen centraal staan. Ik vind het meer een reis langs 36 jaar Sepultura in ruim 51 minuten, bestaande uit vier delen. 

De band start de cd met de huidige single 'Isolation'. Deze en de twee nummers die volgen, laten zien dat Sepultura dan op leeftijd mag zijn, ze doen in niks onder voor een stel losgeslagen twintigers die los gaan op hun instrumenten. De energie, breaks, gitaar riffs en felheid doen je hoofd tollen en verwijzen terug naar de begintijd van Sepultura. Trash metal van de bovenste plank. De volgende 3 nummers kijken terug naar de ´Roots` periode van Sepultura. Tribal ritmes, het gezang van een Amazone stam. De groove-metal en nu-metal  uit de jaren negentig overheersen in deze songs. De volgende 3 nummers gaan de wat experimentele kant op en de laatste 3 songs zijn wat rustiger. Het laatste nummer is verrassend genoeg een duet met een dame. De band blijft vernieuwen en verbazen. Als drummer vraag ik speciale aandacht voor het nummer ‘Raging Void’. Wat Eloy Cassagrande daar voor ritmes slaat is absolute wereld klasse en bewijst dat hij één van de groten uit de metal scene is. Al met al heeft Sepultura weer een fantastisch album afgeleverd. Alle bandleden halen op deze plaat het beste uit zichzelf naar boven. De energie spat ervan af. De bruutheid knalt uit je speakers en doet je wederom beseffen dat muziek emotie is. Hoe hard het leven soms ook is, hierin kun je je agressie wel kwijt. Wat mij betreft  hun beste plaat  sinds  het album ‘Roots’.  2020 DD Juni foto Sepultura

 

De single ‘Isolation “: 

Drumcam van Eloy Cassagrande “Raging Void “ :