Opinie: is dít cultuur voor iedereen?

Opnieuw moffelt de Raad voor Cultuur in haar advies urban arts en popmuziek weg. Het beleid werkt niet, het systeem is stuk, stellen John Agesilas, Luc Deleau en Kees Heus.

Deze cultuurperiode was zwanger van de belofte dat de urban arts en popmuziek volwaardig zouden toetreden tot de Basisinfrastructuur (BIS), het culturele fundament van Nederland. Die hoop lijkt met het advies van de Raad voor Cultuur vervlogen. Een kleine 0,5 procent van het podiumkunstbudget gaat naar urban arts. Voor de popmuziek is er een aandeel van 0,15 procent. Het beleid werkt niet, want het systeem is stuk. Maar vergeet de impact op de makers, de artiesten. Deze keuze is voor ons allemaal gemaakt, ook voor u.

Op 4 juni gaf de Raad voor Cultuur een bindend advies. Van de 149 miljoen die tussen 2021 en 2024 jaarlijks verdeeld wordt over de podiumkunsten gaat 99,39 procent naar wat in de volksmond klassiek en modern repertoire heet. Ofwel, Slechts 0,15%! (225.000) van het podiumkunstenbudget (149.716.459) gaat naar popmuziek (…).

Stereotype aanduiding
Vraagt u zich af wat ‘urban arts’ zijn? Wij ook. Het is een stereotype aanduiding, door de scene niet omarmd, maar wel als beleidslabel van bovenaf opgedrongen. Een Hollandse stamppot aan dans, muziek, poëzie en andere kunstdisciplines met, in de volksmond, ‘zwarte roots’. De Grammy Awards die jaarlijks de belangrijkste muzikale prijzen in de Verenigde Staten uitdeelt, schrapten vorige week de categorie ‘Urban’ als „ongepast en niet meer van deze tijd”. Tyler The Creator, winnaar van deze categorie zei: „Het is niets minder dan de politiek correcte kwalificatie van het n-woord”.

Ook in Nederland leidt de term tot de vrijwel onmogelijke opgave voor deze scene om zich formeel te verenigen en aan tafel te zitten met de minister. In het schrappen ervan ligt direct de uitweg uit die impasse. Laat het los en zie, we zullen zonder beperkingen toetreden tot de BIS met theater, dans, muziek en meer.

Hoe de Raad voor Cultuur diversiteit en urban arts ziet, werd door voorzitter van Hees zelf in het filmpje voor de bekendmaking geïllustreerd. Rapper Typhoon die meespeelt met het Amsterdam Sinfonietta. Dat is volgens de raad een voorbeeld van succesvol beleid. Dan krijg je een nieuw publiek binnen, „met behoud van het mooie,” aldus de voorzitter.

Het deed ons meteen denken aan het artikel „Stop met het opdringen van witte cultuur,” van cultuurpausen Melle Daamen en Clayde Menso, augustus vorig jaar in NRC. Zij schreven: „Het huidige beleid is erop gericht om hen bij onze instellingen en onze kunst te betrekken. Heel paternalistisch, en eenrichtingsverkeer.”

Wat is er gebeurd?
Cultuur zou nu écht voor iedereen worden, beloofden minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) en de Raad voor Cultuur. Onderdeel zijn van de BIS betekent dat je vier jaar lang (het gaat nu over de periode 2021 – 2024) ondersteund wordt in het realiseren van je plannen, in het laten schitteren van je cultuur. Via deze BIS bepalen de minister en de Raad voor Cultuur dus niet alleen de toekomst van cultureel Nederland, maar ook waar wij allemaal de komende tijd van gaan genieten. ‘Cultuur van en voor iedereen’, was het motto van de Rijksoverheid, ook in het animatiefilmpje dat de uitgangspunten van het beleid van de minister uitlegt. Openingsscène: een donkere deejay, veel gekleurde poppetjes en een vrolijke boodschap voor ons allemaal.

Diversiteit en inclusiviteit waren belangrijke pijlers onder het beleid van de minister. Een plaats in de BIS moet ervoor zorgen dat het gebeurde en de gesubsidieerde cultuur diverser en inclusiever wordt.  Uitgangspunt van de minister: „De urban arts bestaan al sinds de jaren tachtig en zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse cultuurlandschap. Toch is dit deel van het kunstenlandschap nog nauwelijks terug te vinden in de basisinfrastructuur. Dat wil ik de komende periode veranderen. (…) Verbreding en vernieuwing zijn een noodzaak om het cultuuraanbod bij de tijd en aantrekkelijk te houden voor de hele bevolking.”

De rockband De Staatis de enige in de popsector die tot het podiumkunstenbudget werd toegelaten. Van de aanvragen die de Raad voor Cultuur verstaat onder urban arts is alleen jeugddanstheater Aya toegelaten tot het podiumkunstenbudget. De paar andere organisaties die onder urban arts vallen, zoals het Hiphophuis, DOX en Emoves zijn toegelaten tot de categorie ‘ontwikkelinstelling’.

Niet representatief
Maar een paar ontwikkelinstellingen en één jeugddanstheater zijn niet representatief voor wat Nederland te bieden heeft. In een vruchtbaar ecosysteem is er ook een plek waar dat gekweekte talent wind onder de vleugels geblazen krijgt. Summer Dance Forever is zo’n lanceerplatform voor urban dans, Eurosonic Noorderslag voor de popmuziek. Deze festivals creëren een internationale markt voor het talent dat voortkomt uit die ontwikkelinstellingen. Ze kregen een positieve beoordeling van de Raad voor Cultuur, maar mogen toch niet meedoen.

De Raad voor Cultuur adviseert om urban arts en popmuziek festivals pas in de cultuurperiode 2025 – 2028 op te nemen, een terugkerende reflex. Het huidige systeem bevoordeelt bepaalde groepen en ook dat horen we al te lang. Is dit wat we willen? Is dít cultuur voor iedereen? Of zijn volgens de Raad voor Cultuur sommigen toch wat meer ‘iedereen’ dan anderen?


We vragen de minister om zich te houden aan haar eigen visionaire woorden. Om daadwerkelijk ruimte te maken voor festivals in alle disciplines en meer geld beschikbaar te stellen voor de urban arts en popmuziek. Urban arts en pop zijn volwaardige kunstvormen, artistiek vernieuwend, van niveau en relevant, voor iedereen."

17-06-2020 | Bron: NRC

2020 DD foto opinie

Een vaderdag om nooit te vergeten!

Vaderdag 1984 herinner ik me nog goed. Het was het jaar van ‘When the lady smiles’, ‘Love is a battlefield’, ‘I want to break free’, ‘the Reflex’, ‘Wake me up before you go-go’, ‘two tribes’, ‘careless whisper’ en ‘purple rain’. In Blijdorp was het olifantje Bernhardine de dag ervoor geboren.

Ik besloot bij het jaarlijks terugkerende gebrek aan kado mijn pa te verrassen met verse croissantjes. Mijn rijexamen stond gepland voor de maand erna maar ik mocht al af en toe een beetje in de buurt karren en besloot de auto even te nemen om naar ‘het dorp’ te gaan zoals we de Dorpsstraat in Hillegersberg noemden. Radio aan. Lekker mee blèren. 

IMG 0501

The re-flex,flex flex flex flex flex… en gas d’r op. Lang verhaal kort werd het kado voor pa een nieuwe buitenspiegel en voorlamp. Hij mocht ze ook zelf betalen. Het stoerste vond ik later wel dat ie er nooit kwaad over is geweest. Bij het melden van het voorval zei-ie slechts slaapdronken: ‘sukkel” en draaide zich weer om. De bakker was overigens dicht want het was 17 juni 1984 zondag.

Een speciale editie!

Een speciale uitgae van de Donderdag voor vaderdag! Vaders worden op vaderdag verrast met een ontbijtje op bed of een mooie tekening van hun kinderen of een heerlijke barbeque met deze zomerse dagen! Sinds wanneer is er eigenlijk al sprake van deze traditie, om Vaderdag te vieren?

In 1909 introduceerde Sanora Smart Dodd Vaderdag in Washington. Haar vader was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Door de dood van zijn vrouw op het kraambed, stond hij alleen voor de zorg van zijn zes kinderen. Sanora besloot toen zij volwassen was het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht te brengen naar voorbeeld van Moederdag dat was geïntroduceerd door Anna Jarvis. Op 19 juni 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane in Washington. De dag werd officieel erkend toen Nixon president was in 1972. In Nederland bestaat Vaderdag sinds de jaren ’60 en werd in de jaren ’70 en ’80 populair. Bijna over de hele wereld wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni. In België is het een week eerder.

Omdat deze vaderdag weer voor de deur hebben wij de tip om op onze site te kijken en zo bij het aanbod van bol.com een bestelling te kunnen plaatsen. Zodat de vele vaders verwent kunnen worden met een mooi geschenk zoals een CD, een game, een BBQ, elektronica, gereedschap of een zwembad!

De Vaderdag

Elke dag is Vaderdag  

Vaderdag betekende een tijdje terug dat ik mooie knutselwerkjes kreeg van mijn kroost. Apetrots en wiebelend van ongeduld stond het nageslacht naast je totdat je ‘teen en tander’ had uitgepakt. Eigenlijk was het elke dag Vaderdag; je was hun held en dat voelde geweldig. 

Nu ze groter zijn en zo’n beetje het huis uit is er iets met het woord gebeurd, er heeft een verschuiving in plaatsgevonden. Vaderdag werd dagvader. Ik mag blij zijn dat ik ze zo nu en dan alle drie op dezelfde dag bij elkaar heb. 

winnaars

Ik hoor het ze ook steeds vaker uitroepen: ‘Dag vader, ik ga shoppen’ ‘Dag vader, ik ga stappen’ ‘Dag vader, heb je geld?’ Ze knutselen niet meer voor me en ik zie ze niet meer elke dag maar oh wat ben ik trots op dat spul. Ik hoef maar aan ze te denken en een intens gevoel van rijkdom overspoelt me. Een Vaderdag gevoel. Eigenlijk voel ik dat elke dag wel een keer. Eigenlijk is het nog steeds elke dag een beetje vaderdag. 

De Donderdag en bol.com

De Donderdag is een samenwerking aangegaan met de bekende webwinkel bol.com. Hierdoor kunt u via de website www.dedonderdag.nl boeken, muziek, films en studieboeken en andere producten bestellen. donderdagbolVaderdag staat voor de deur en vele moeders, vaders, kinderen en familieleden willen de papa’s verwennen met een mooi geschenk als een CD of een game, een BBQ, elektronica, gereedschap of een zwembad. Bestel dit nu op bol.com via de website www.dedonderdag.nl.